A puli-színek

 A pulik 4 színben lehetnek: fekete, fehér, szürke, maszkos fakó. Itt erről a 4 színről olvashatsz.

 A fekete szín az uralkodó

Valójában arányaiban kevés azoknak a tenyészpuliknak a száma, amelyek a fekete szín tekintetében homozigóták, tehát csak fekete színt örökítenek.

Amelyik fekete kan után bármilyen színű szukától valaha is született feketén kívül más színű pulikölyök, az a kan fekete színre vonatkozóan heterozigóta. A kiváló tenyészkanok jelentős része ilyen, ami természetesen nem hiba, hisz a puli valóban rendkívüli gazdaságú, sokszínű fajta.

A maszkos fakó fellendülőben lévő divatszín

A puli színgazdaságában talán legkülönlegesebb reprezentánsa a maszkos fakó szín, amely bizonyítottan ősi színe a fajtának, csupán valaha másként hívták. Ausztriában és Hollandiában ez a szín különös népszerűségnek örvend.

Még néhány éve a maszkos fakó pulikra jellemző, volt a túlfinomodott, szakadékony szőrzet, ma már legtöbbjükre a szerkezetes, erős struktúrájú szőrköntös és a jól zsinórosodó fejszőrzet jellemző. A szín megítélésénél előnyben részesítjük a minél sötétebb alapszínt.

 A maszkos fakó kölykök

A kölykök szinte feketeként születnek, majd felszáradás után érzékelhető a végtagokon az ezüstös árnyalat. Mire választásra kerül a sor ( 6 hetes korában ), alapszínük dominálóan szürkés vagy barnásvöröses árnyalatú, fekete maszkkal és hátvonallal. Az alapszín gyakran a kor előrehaladtával világosodik, de a határozott maszk megmarad.

A szürke rendkívül ritka

Valójában szürke pulival elvétve találkozunk. A szürkülés általában később, 4-5 hónapos vagy akár 1-2 éves korban kezdődik erőteljesen. Az ezüstszürke puli látványa csodálatos élményben részesíti a fajta rajongóit, nem lehet nem felfigyelni rá. Sokkal nehezebb, mint a maszkos fakó tenyésztés, mert csak később, az egyedfejlődés előrehaladtával ítélhető meg valójában.

A fehér ma gyöngyfehér

A második világháború alatt elpusztult a fehérpuli-állományunk zöme. Csupán egy-egy példány maradt, elsősorban a falvakban és a távoli tanyákon. 1960-tól számíthatjuk a fehér puli genetikai regenerálódását. Ekkor születtek Schmidt József Pécsdiósi kennelében az Aranyhegyi Cuni fekete szukaés az Aba Babér fekete kan után a "szenzációnak" számító fehér kölykök. Schmidt József (dr. Ócsag Imre támogatása mellett) igen tiszteletreméltó tenyésztői munkával újra megteremtette a fehér puli genetikai bázisát. Szerencsére további lelkes tenyésztők kötelezték el magukat a fehér pulival.